Co prawda, Sylwestra mamy już za sobą, ale pamiętajmy, że przed nami czas karnawału. W tym roku będzie on wyjątkowo długi, bo blisko 60 dni
Sylwestrowe wspomnienie
Wróćmy jednak jeszcze na chwilę do Sylwestrowego wieczoru. Zawsze ma on w sobie coś uroczystego i tajemniczego. Nadchodzi bowiem chwila, w której rok stary znika i ukazuje się nowy. Jaki on będzie? Życzę Państwu, aby 2019 był lepszy, przyniósł miłość i zdrowie, powodzenie i pieniądze. Szczęśliwego Nowego Roku!
Czas karnawału
Dni karnawału to czas zabawy i radości. Odsuwamy od siebie troski i złe wspomnienia. Spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi na domówkach, randkach i wielkich balach.
Jak najlepiej spędzić karnawałowe wieczory? Oczywiście, że przy dobrym jedzeniu! Smakujemy tradycyjne faworki, pachnące różą pączki, poncz… Podczas pobytu w apartamentach w Karpaczu , Szklarskiej Porębie , Świeradowie czy też w Polanicy warto odwiedzić lokale znajdujące się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska . Szefowie kuchni tych restauracji proponują spędzić karnawałowe wieczory przy autorskich zestawach specjałów.
Miłośnicy zabaw karnawałowych mogą wybrać się do jednego z pałaców lub zamków znajdujących się na szlaku kulinarnym. Zawsze było i z pewnością teraz też będzie szampańsko, przepysznie, tanecznie i atrakcyjnie!
Na Dolnym Śląsku tradycyjnym napojem sylwestrowym i karnawałowym był poncz. Oto przepis:
Poncz
składniki dla 8 osób:
- 1 butelka czerwonego wina półsłodkiego lub słodkiego
- 2 saszetki dobrej herbaty na 1 szklankę wody
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 1 cytryna
- kilka plasterków suszonych jabłek
- 1 szklanka mrożonych truskawek lub z zaprawy kompotowej
- 2 kawałki kory cynamonu
- 3 łyżki cukru na 3 łyżki wody
- szczypta przyprawy piernikowej
sposób przygotowania:
Zaparzamy bardzo mocną herbatę i wlewamy do szerokiego, okrągłego naczynia ponczowego. Cytrusy sparzamy gorącą wodą i kroimy na cienkie plasterki. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. Na gorący syrop wrzucamy plastry owoców i chwilę gotujemy, tak by owoce się nie rozpadły.
Ciepły syrop z owocami przelewamy do herbaty, dolewamy wino, dodajemy cynamon, trochę przyprawy piernikowej i rozmrożone truskawki wraz z sokiem. Studzimy. To już. Samczego.
ps. jeżeli poncz jest dla nas zbyt esencjonalny dolewamy trochę wody gazowanej .