Szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska

Czy region może mieć swój smak?

Ależ oczywiście! Tworzą go regionalne, lokalne i tradycyjne produkty oraz komponowane z nich specjały. Jeśli Państwo chcą się o tym przekonać, zapraszam na kulinarną wędrówkę szlakiem turystycznym Smaki Dolnego Śląska.

Logo Smaków Dolnego Śląska

Śmiało można stwierdzić, że…

Dolny Śląsk jest obecnie jednym z kluczowych celów turystycznych w Polsce pod względem turystyki kulinarnej. Bardzo konsekwentnie podąża w kierunku nowoczesnej polskiej kuchni, otwartej na świat i nowe trendy kulinarne, a jednocześnie czerpiącej inspiracje z niezwykle burzliwej historii oraz z fascynującego, wielokulturowego dziedzictwa kulinarnego.

To region pełen atrakcji turystycznych, pośród których znajdziemy m.in. Europejski Szlak Zamków i Pałaców, sieć podziemnych tras turystycznych, parki narodowe, rezerwaty przyrody, skalne labirynty, zabytki architektury sakralnej, urbanistycznej i przemysłowej. Znajdziemy tu również największą w Polsce liczbę uzdrowisk, doskonale przygotowane trasy narciarskie i rowerowe. A gdzie możemy odpocząć? W gospodarstwach agroturystycznych, hotelach oraz w apartamentach Sun Seasons 24. Szczególnie dynamicznie rozwijające swoją bazę w Karpaczu, Szklarskiej Porębie i Świeradowie-Zdroju.

Zapraszam Państwa do odkrywania,

nie tylko skarbów kultury i przyrody Dolnego Śląska, ale także do poznania niepowtarzalnych smaków tego pięknego obszaru Polski. Doskonale ułatwi to Państwu szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska, na którym znajdują się nie tylko ciekawe restauracje, ale również miejsca, w których można zaopatrzyć się w regionalne przysmaki. Będą Państwo mogli spojrzeć na atrakcje turystyczne regionu oczami smakosza i odnaleźć tu ulubione – lub poznać całkiem nowe – smaki i smaczki. Zapewniam, że są wyjątkowe!

Mapa Smaków Dolnego Śląska

Zdaniem szefów kuchni i restauratorów, kompletne, idealnie skomponowane danie jest formą sztuki, angażującą wszystkie zmysły. Dlatego tworząc swoje specjały, umiejętnie eksponują i podkreślają naturalne walory – smaku i konsystencji – produktów regionalnych oraz trafnie je zestawiają. Dania te najczęściej mają współczesne formy i aranżacje, chociaż niektórzy mistrzowie kuchni tworzą potrawy na wskroś tradycyjne. Wielu z nich inspiracji poszukuje w wielokulturowości Dolnego Śląska i jego stolicy. Wybór mają ogromny, bo Dolny Śląsk zawsze był – i jest dzisiaj – miejscem spotkania różnych kultur kulinarnych. Inni szefowie kuchni inspiracji poszukują w kuchni myśliwskiej lub kuchni dworskiej. Rośnie także liczba szefów kuchni, którzy przetwarzają wspaniałe, naturalne, pochodzące z regionu produkty i komponują z nich specjały według autorskich receptur. Chętnie korzystają przy tym z nowoczesnych technik gotowania i najnowszych trendów w gastronomii.

Takich dań mogą Państwo skosztować w restauracjach znajdujących się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska. Nie ma on charakteru liniowo wyznaczonej drogi, lecz jest to zbiór rozrzuconych w regionie punktów, które mogą Państwo – podczas swojego wypoczynku na Dolnym Śląsku – w dowolny sposób wybierać i łączyć, układać programy wycieczek.

W najbliższym odcinku zaproszę Państwa do poznania smaków Dolnego Śląska sprzed stu i więcej lat. Podpowiem, które restauracje warto odwiedzić, by skosztować specjałów kreowanych przez szefów kuchni zafascynowanych historią.

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać