Sposób podania potraw, ich dekoracja, a przede wszystkim smak wynikający z lokalnych i regionalnych składników oraz autorskich pomysłów na aranżacje dań sprawia, że turyści kulinarni w swoich wędrówkach często podążają za konkretnymi szefami kuchni. Tak jest w przypadku dolnośląskiego kuchmistrza Grzegorza Dudy, od kilku miesięcy szefującego w restauracji Nowy Zdrój w Polanicy-Zdroju.
Coraz częściej celem naszych podróży jest nie tylko podziwianie atrakcji turystycznych, ale również poznanie niepowtarzalnego i charakterystycznego dla danego regionu jedzenia. Dużym ułatwieniem jest szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska, na którym znajdą Państwo restaurację Nowy Zdrój w Polanicy-Zdroju. Restauracja znajduje się w spacerowej odległości od Apartamentu Studio w sieci Sun Seasons 24
Restauracja i kawiarnia Nowy Zdrój znajdują się w hotelu położonym w centrum uzdrowiska Polanica-Zdrój, w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Zdrojowego, Pijalni Wód Mineralnych, Teatru Zdrojowego oraz deptaka z pełną uroku historyczną zabudową, otoczoną wspaniałą zielenią porastającą przyległe Góry Stołowe i Bystrzyckie, w niezwykłym zakątku Dolnego Śląska.
Do restauracji i kawiarni przychodzą nie tylko Goście hotelowi, ale również turyści trafiający tu ze względu na szefa kuchni Grzegorza Dudę i serwowane przez niego oraz jego zespół wyśmienite dania.
Są to potrawy kuchni polskiej, czeskiej, a także dania dolnośląskie, bazujące na naturalnych produktach regionalnych i lokalnych, dostarczanych przez certyfikowanych producentów. Bazą wielu potraw są na przykład komponenty z Wańczykówki, pstrągi kłodzkie, wołowina sudecka i miody z dolnośląskich pasiek. Dodatkiem do wielu specjałów jest tłoczony na miejscu olej.
Kulinarną propozycją Grzegorza Dudy jest na przykład polędwiczka wieprzowa z sosem z gorgonzoli i gruszki. Warto podkreślić, że propozycje szefa kuchni obejmują różnego rodzaju diety: wegetariańską, wegańską i bezglutenową. A na deser warto skusić się na pyszne lody naturalne.
Życzę Państwu wielu kulinarnych odkryć podczas wakacji!