Coraz więcej spośród nas docenia uroki września na polskim wybrzeżu. Nadmorskie kurorty pokazują wtedy swoje inne, bardziej kameralne oblicze, a w maleńkich miejscowościach czas płynie zdecydowanie wolniej. Wrzesień to zazwyczaj miesiąc suchy, ciepły i słoneczny. Bałtyk oddaje wówczas nagromadzone latem ciepło, dzięki czemu temperatury są na wybrzeżu o wiele przyjaźniejsze niż w głębi lądu. Zapraszam na wycieczkę do Karwii.
Na pytanie, co nam się kojarzy z kuchnią pomorską, każdy z nas z pewnością odpowie, że ryby. W Karwi jest miejsce, gdzie czekają na Państwa świeżutko usmażone morskie przysmaki. A to co jest tak wyjątkowego w Karwii to Złota Rybka.
Złota Rybka w Karwii
To nazwa smażalni-pizzerii w Karwi, mająca w swojej ofercie kilkanaście gatunków bałtyckich ryb wprost od rybaków, a także ryby z mórz i oceanów z całego świata. Są to przygotowywane na wiele sposobów dorsze, halibuty, śledzie, łososie… Każdy znajdzie tu swój ulubiony smak.
Czymś, co nie należy do częstych praktyk w smażalniach, jest podział ryb ze względu na zawartość tłuszczu. Goście mają do wyboru świeże ryby chude, średnio tłuste oraz tłuste. To nie wszystko. W karcie dań znajdą Państwo również smakowite dania kuchni włoskiej: pizzę, spaghetti, sałatki oraz dania tradycyjnej kuchni polskiej: zupy, dania obiadowe, ręcznie robione pierogi oraz wiele innych specjalności.
Niezwykła kolekcja Złotej Rybki
Samo jedzenie to jednak nie wszystko. Właścicielom lokalu zależy na tym, aby Goście czuli się w nim komfortowo i swobodnie. Dawny klimat tworzą tu stare ręcznie robione sprzęty gospodarstwa domowego: dzbanki, misy, lampy, liczydła, radia, magiel oraz meble, a także bogata prezentacja kultury kaszubskiej: hafty, porcelana, rzeźby. To wszystko sprawia, że poczują się tu Państwo trochę jak w muzeum domowym.