Mieszkańcy Dolnego Śląska, a w szczególności Szczawna Zdroju, Wałbrzycha i okolic mają prawdziwe szczęście, mogąc cieszyć się bliskością magicznego lokalu, jakim jest znajdująca się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska restauracja Babinicz, wchodząca w skład kompleksu Dworzysko. Zachęcam Państwa do poznania tego miejsca. Z pewnością będziecie tu wracać. Dlaczego?
Finezja-Pasja-Dbałość o detale
Jeśli z nas emanuje radość przebywania w tym miejscu, tworzenia go każdego dnia dla konkretnego gościa, dbania o niego, powstaje atmosfera, która – w co wierzę – pozwala poczuć się u nas wyjątkowo. Zarówno to miejsce, jak i nasi goście, na to zasługują – mówi Ryszard Tomaszewski, właściciel Dworzyska. To przesłanie buduje magię całego kompleksu oraz sprawia, że restauracja Babinicz wita swoich gości finezją, pasją, dbałością o każdy detal, najwyższą jakością i serdecznością.
To wszystko sprawia, że restauracja znajdująca się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska odnosi kolejne sukcesy. To tylko część laurów: lokal nagrodzony jest tzw. polskim kulinarnym Oskarem, czyli nagrodą Hermesa 2016; wyróżniony jest jedną czapką w prestiżowym Żółtym Przewodniku Galut&Millau na rok 2016 oraz certyfikatem Slow Road Mazda.
Szczawno Zdrój, gdzie znajduje się kompleks Dworzysko, jest miasteczkiem wrośniętym w Wałbrzych. Mogą tu Państwo przyjechać podczas pobytu na Dolnym Śląsku i odpoczynku w apartamentach Sun Seasons 24.
Menu na bazie regionalnych produktów
Wróćmy do kulinariów. Co znajdziemy w menu? – Bazujemy na naturalnych składnikach, tak dalece, jak tylko się da – mówi szef kuchni, specjalista w dziedzinie nowoczesnej kuchni, Wojciech Harapkiewicz. – Menu układamy tak, by docenić świeże, sezonowe składniki. Jesteśmy restauracją mocno promującą regionalne produkty i smaki. Są blisko – na wyciągnięcie ręki. Świeżutkie. Po prostu nasze – dodaje p. Wojciech. Z tych składników komponowane są dania, które zawsze niosą element zaskoczenia.
Wszystkie dania – zdrowe, tworzone z najwyższej jakości produktów regionalnych, a także wyhodowanych we własnym ogrodzie – powstają na oczach gości. Ucztę mogą Państwo rozpocząć Dworzyskowymi miniprzystawkami. Z pewnością pobudzą apetyt… Jaką zupę wybrać? To może być na przykład żur na gęsinie. Amatorzy dań z dziczyzny z pewnością skuszą się na roladę z dzika z boczkiem wędzonym, gąszczem z czerwonej kapusty i purée ziemniaczanym. Z myślą o osobach, które na co dzień stosują dietę wegetariańską lub wegańską, ale także o tych, którzy poszukują nowych smaków i kulinarnych doznań w restauracji Babinicz serwowane są niezwykle apetyczne dania. Często się zmieniają, dzięki czemu co tydzień można spróbować czegoś innego.
Z własnej spiżarni
Znajdą tu Państwo również regionalne alkohole. Słodka Daisy, Sztygarówka i Muflonówka Sudecka są nietuzinkowe, a ich receptury związane są z lokalną tradycją. Domowy klimat tworzą przetwory z Dworzyskowej Spiżarni. Wszystkie przysmaki wytwarzane są na miejscu – w kuchni i wędzarni – według sprawdzonych receptur, tradycyjnie i w niewielkich ilościach. Są tu także przetwory z warzyw i owoców: wyśmienite dżemy i marmolady, powidła, marynaty z różnych warzyw, sole smakowe, octy, oleje, przyprawy do zup z lubczyku i innych ziół. Prawdziwymi hitami są nalewki: sosnowa, z bzu, z rokitnika lub z czeremchy. Spiżarnia oferuje również wyjątkowe w smaku wędliny i pasztety z dziczyzny (dzika, jelenia, sarny i daniela) oraz mięso z dziczyzny i jagnięciny z Mokrzeszowa. Z wybranych wiktuałów można przygotować kosz prezentowy.
Kawiarnia Księżnej Pani
Perełką Dworzyska jest Szwajcarka. Powstała 150 lat temu na życzenie Idy von Hochberg. Dzisiaj kawiarnia o tej nazwie jest ważną częścią Dworu Idy i całego Dworzyska, w skład którego wchodzi również stadnina koni – oferta dla wszystkich, którzy lubią konie i aktywny wypoczynek w siodle. Dworzysko jest przykładem nowoczesnego podejścia do szeroko rozumianej turystyki.
W pobliżu Dworzyska, tuż za północną stroną Wałbrzycha, znajduje się wyjątkowej urody zabytek, który trzeba koniecznie zwiedzić, podróżując po Dolnym Śląsku i odpoczywając w apartamentach Sun Seasons 24. Tak tak, chodzi tu oczywiście o zamek Książ. Ale o zamku, o niezwykłej wystawie fotografii oraz o smakach kuchni Hochbergów napiszę w kolejnym odcinku.
Tatar z jelenia z zapiekanym serem. Restauracja Babinicz w kompleksie Dworzysko poleca szef kuchni Wojciech Harapkiewicz:
Składniki na 1 porcję:
tatar: 120 g jelenia sudeckiego, sól, pieprz, 40 ml oleju słonecznikowego
zapiekany ser: Kąsek Sudecki – tradycyjny camembert w kształcie serca z Wańczykówki, kawałek zielonej części pora, masło
dodatkowo: majonez chrzanowy z zieloną pietruszką, jarzębina w cukrze, krwawnik, galaretka z kwiatu bzu i Cydru Trzebnickiego, puder z młodego jęczmienia, borowiki marynowane, ziemia jadalna
sposób przygotowania:
Przygotować tatara z jelenia sudeckiego: mięso drobno posiekać razem z solą, pieprzem i olejem słonecznikowym. Na tatarze ułożyć galaretkę z Cydru Trzebnickiego. Udekorować zielem krwawnika.
Przygotować ser: Kąsek Sudecki przekroić w poprzek, a następnie zapiekać 4 minuty w piecu nagrzanym do temperatury 180⁰C. Ser udekorować podsmażonymi paseczkami zielonej części pora.
Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.