Kulinarni entuzjaści i smakosze poszukują dziś wyjątkowych smaków, rozkoszując się lokalnymi daniami i produktami wysokiej jakości. Ich oczekiwania spełnia restauracja Bukowa w Polanicy Zdroju.
W rytmie slow food
Restauracja Bukowa znajduje się w samym sercu Polanicy Zdroju, tuż obok Parku Zdrojowego, kolorowej fontanny i pijalni wód mineralnych. W eleganckim lokalu wyraźnie hołduje się idei Slow Food, a to sprawia, że powolne celebrowanie jedzenia sprzyja naszemu dobremu samopoczuciu, relaksowi oraz odprężeniu. Zachęcam Państwa do odwiedzenia tego przystanku na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska. Doskonałą okazją do tego może być pobyt w apartamentach Sun Seasons 24 w Polanicy Zdroju
Restauracja Bukowa
Charakteryzuje się dopracowanym w każdym calu autorskim menu. Wszystkie potrawy przygotowuje się na miejscu z naturalnych składników przy użyciu najnowszych technik gotowania, a to pozwala wydobyć pełnię ich smaku. Krzysztof Mielcarek, szef kuchni z ogromnym doświadczeniem, dba o to, by dania w karcie menu miały charakter regionalny i sezonowy.
Wszystkie potrawy są najwyższej jakości. W Bukowej znajdą Państwo także wyroby tworzone własnym sumptem. Są to na przykład wędzone w bukowym drewnie pstrągi z lokalnych łowisk, różnego rodzaju wędzone wędliny, mięsa pieczone i domowe pasztety, a także chleby pieczone na zakwasie i słodkie wypieki. Do tego wiele gatunków serów, no i oczywiście świeże owoce i warzywa.
Dania dolnośląskie
Restauracja należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a to zobowiązuje. Wyraźnie dolnośląski charakter mają na przykład takie potrawy, jak wątróbka na jabłkach glazurowanych miodem gryczanym z sosem z aronii oraz pierogi z pstrągiem kłodzkim i serem ślubowskim. Z kolei ukłonem w stronę kuchni kresowej jest chłodnik litewski.
Warto wiedzieć, że owoce aronii oraz wyborne soki i syropy, znakomite nalewki i konfitury, niezwykłą herbatę i wyjątkowe słodycze sporządzane z tych owoców, można nabyć w gospodarstwie ekologicznym EKO-AR Anny i Mirosława Lechów z Jarkowa koło Lewina Kłodzkiego. Produkty z Jarkowa wielokrotnie były doceniane w prestiżowych konkursach, np. nalewka z aronii zdobyła „Perłę” za najlepszy produkt w kategorii nalewek w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Warto zaopatrzyć się w te przysmaki, a także w inne produkty regionalne z ziemi kłodzkiej.
A po powrocie do domu możemy spróbować zrobić pierogi zgodnie z recepturą szefa kuchni Krzysztofa Mielcarka. Oto ona:
Pierogi z pstrągiem kłodzkim i serem ślubowskim składniki na 4 porcje:
ciasto: 10 dag młodego szpinaku, 400 ml mleka, 80 dag mąki pszennej, oliwa
nadzienie: 1 kg pstrągów z lokalnego łowiska, 60 dag twarogu sudeckiego, 10 dag masła klarowanego, 20 dag cebuli
sos: 20 dag cebuli, 10 dag masła klarowanego, 100 ml białego wina, ser ślubowski z bazylią, 50 dag słodkiej śmietany
przyprawy: sól, pieprz
Przygotować ciasto: szpinak opłukać, osuszyć i zmiksować blenderem z mlekiem. Przecedzić przez sito. Z powstałego płynu, mąki pszennej i oliwy zagnieść ciasto.
Przygotować nadzienie: pstrągi filetować, pokroić w paski, podsmażyć na maśle klarowanym. Dołożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ostudzić, dodać twaróg sudecki i przyprawić do smaku, a następnie zmielić.
Przygotować pierogi: ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kawałki, nakładać farsz i zlepiać brzegi ciasta. Pierogi gotować w osolonym wrzątku.
Przygotować sos: cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na klarowanym maśle. Podlać białym winem, śmietaną, wkruszyć ser ślubowski. Sos przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.