Wszystkim Państwu, którzy w ramach poszerzenia horyzontów lub z ciekawości świata wybiegają myślami aby zanurzyć się w magiczny świat z minionych epok przedstawiam Pałac i Folwark Łomnica. To wyjątkowe miejsce jest jednym wielkim Muzeum Dolnośląskiego Dworu. Miłośników sztuki z pewnością zachwyci bogactwo historii i zabytków, a smakoszy bogactwo smaków pogranicza polsko-niemiecko-czeskiego.
Pałac Łomnica
Reprezentacyjna posiadłość – w skład której wchodzą barokowy pałac z 1720 roku, sto lat młodszy Mały Pałac oraz folwark – od 1835 roku do końca II wojny światowej należała do rodziny von Küster. Obiekt położony u stóp Karkonoszy, w sercu Kotliny Jeleniogórskiej znajduje się na Europejskim Szlaku Zamków i Pałaców.
Ulrich von Küster, wnuk ostatniego właściciela, przyjechał wraz z żoną do Łomnicy na początku lat 90. ubiegłego wieku. Odbudowa zdegradowanego majątku nie była łatwym zadaniem. Dzisiaj pałace świecą pełnym blaskiem, romantyczny park krajobrazowy zachwyca gości, a historyczny folwark tętni życiem.
W Łomnicy można wspaniale spędzić cały dzień – tak wiele jest do odkrycia i delektowania się wspaniałymi smakami.
Muzeum Dolnośląskiego Dworu
W ramach niezwykłego muzeum mogą Państwo zwiedzić historyczne wnętrza Dużego Pałacu, odrestaurowaną piwnicę, w której pod wspaniałymi sklepieniami mieści się kuchnia średniowieczna, a także zrobić zakupy w sklepie pałacowym, pełnym eleganckich przedmiotów, tradycyjnie związanych z Dolnym Śląskiem. Wszystkie przedmioty mogą być oryginalną pamiątką z wizyty w Dolinie Pałaców, bądź prezentem dla Państwa bliskich. Miłośnicy pięknych wyrobów kryształowych mogą zaopatrzyć się w wykonane według historycznych wzorów kielichy, karafki lub wazy prosto z lokalnej huty szkła.
Park krajobrazowy
Park krajobrazowy w stylu angielskim rozciąga się wzdłuż rzeki Bóbr. Otacza oba pałace i jest przykładem romantycznego założenia parkowego w Dolinie Pałaców i Ogrodów. Niezależnie od pory roku spacer po parku pozwali Państwu świetnie zrelaksować się i uporządkować myśli.
Muzealny folwark
Folwark połączony jest z tradycyjnym ogrodem kuchennym, typowym elementem majątków ziemskich. W sezonie letnim można tu zapoznać się z dawnym sposobem zagospodarowania ogrodów warzywnych i odkryć wiele historycznych gatunków warzyw oraz liczne zioła.
Z kolei w sklepie folwarcznym prezentowane jest całe bogactwo produktów regionalnego rzemiosła – ceramika, drewniane ręcznie malowane i zdobione zabawki, wiklinowe kosze, artykuły kuchenne i dekoracje dla domu i ogrodu oraz wiele innych.
W folwarcznym sklepiku – niezależnie od pory roku – mogą Państwo kupić pachnący, świeży chleb wprost z folwarcznej piekarni oraz pyszne dolnośląskie produkty, np. przetwory owocowe i warzywne, miody lub cieszące się zasłużoną renomą sery łomnickie. Warto też wstąpić do Starej Stajni, czyli restauracji oferującej smaczną, a przy tym niedrogą tradycyjną kuchnię polską z elementami kuchni czeskiej i niemieckiej.
Restauracja Pałacowa
W Małym Pałacu znajdą Państwo restaurację, w której panuje romantyczna atmosfera wiejskiej, śląskiej posiadłości arystokratycznej. Historyczne sale na pierwszym piętrze świadczą o wysokim poziomie artystycznym, który na przełomie XVIII i XIX wieku charakteryzował życie na dworach w Kotlinie Jeleniogórskiej. Oryginalnie zachowany budynek wyposażony jest w wiele zabytkowych mebli, portrety, grafiki i inne przedmioty z epoki.
W gościnnych pomieszczeniach restauracji i na słonecznych tarasach z widokiem na Śnieżkę mogą Państwo skusić się na specjały dworskiej kuchni. Dania komponowane są z lokalnych produktów oraz warzyw z pałacowego ogrodu kuchennego. Doskonałymi przykładami są sałata z wędzonym pstrągiem, marynowanym w koprze ogórkiem, jajkiem i dresingiem z koziego twarogu oraz grillowane comberki jagnięce z pieczonymi warzywami i karmelizowaną czerwoną cebulą. Restauracja znajduje się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska.
Wydarzenia kulturalno-kulinarne
Właściciele posiadłości są pasjonatami lokalnej historii i kultury. W łomnickim majątku stale coś się dzieje: festyny, dożynki, jarmarki regionalne, kiermasze adwentowe i wielkanocne oraz Mała Wielkanoc, podczas której prezentowane są przysmaki z całego Dolnego Śląska. Ważnym wydarzeniem w życiu regionu jest coroczne święto lnu, poświęcone tradycji śląskiego lnu. Podczas festynu len prezentowany jest w wielu odsłonach, m.in. jako bogata oferta olejów, chałw lnianych i smacznych wypieków z dodatkiem ziaren lnu. Dużym zainteresowaniem gości cieszy się także święto pierników. Jest to najsłodszy z łomnickich eventów, pachnący miodem, cynamonem i czekoladą.
Pałac i Folwark Łomnica, z resztą jak i cała okolica zachęca do spędzenia dłuższej chwili na zwiedzanie i przyjemności kulinarne. Pomyślicie Państwo aby zostać w okolicy na dłużej. Tym, którzy mają niewielką odległość zazdroszczę. A dla części osób, które nie lubią się śpieszyć ani spędzać dnia w podróży polecam odpoczynek w Apartamentach Sun Seasons 24 w Karkonoszach i dłuższy dzień na wszystkie przyjemności okolicy.
Sałata z wędzonym pstrągiem, marynowanym w koprze ogórkiem, jajkiem i dresingiem z koziego twarogu autorka dania Dorota Kamińska
składniki na 1 porcję:
pstrąg wędzony ze smażalni ryb „Wieloryb” w Mysłakowicach, 1 jajko od łomnickich kur, sól, cytryna
warzywa z pałacowego ogrodu kuchennego: liście sałat, ogórki, koper, czosnek, kwiaty ogórecznika
dresing kozi: 50 g twarogu koziego z Koziej Łąki, jogurt naturalny kozi z Koziej Łąki, sól, pieprz, cytryna, ewentualnie woda niegazowana
dresing ziołowy: olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda niegazowana, ocet jabłkowy, musztarda francuska, świeże i suszone zioła
z pałacowego ogrodu kuchennego, czosnek niedźwiedzi z pałacowego ogrodu kuchennego, sól, pieprz, cukier
sposób przygotowania:
Przygotować rybę: pstrąga obrać ze skóry i ości, pokroić w drobne kawałki.
Przygotować warzywa: sałatę umyć w zimnej wodzie. Ogórki pokroić i zamarynować w soli, posiekanym koprze, zgniecionym ząbku czosnku i soku z cytryny.
Przygotować dresing kozi: twaróg zmiksować blenderem z jogurtem naturalnym, solą i sokiem z cytryny. W razie konieczności rozcieńczyć niegazowaną wodą. Jajko gotować około 3,5 minuty. Następnie obrać i podzielić na kawałeczki.
Przygotować dresing ziołowy: olej, wodę, musztardę, czosnek oraz zioła zmiksować blenderem.
Ułożyć własną kompozycję z sałaty, ryby i kawałków jajka. Sałatę polać dresingiem ziołowym, pstrąga dresingiem kozim.