Czy region może mieć swój smak?
Ależ oczywiście! Tworzą go regionalne, lokalne i tradycyjne produkty oraz komponowane z nich specjały. Jeśli Państwo chcą się o tym przekonać, zapraszam na kulinarną wędrówkę szlakiem turystycznym Smaki Dolnego Śląska.
Śmiało można stwierdzić, że…
Dolny Śląsk jest obecnie jednym z kluczowych celów turystycznych w Polsce pod względem turystyki kulinarnej. Bardzo konsekwentnie podąża w kierunku nowoczesnej polskiej kuchni, otwartej na świat i nowe trendy kulinarne, a jednocześnie czerpiącej inspiracje z niezwykle burzliwej historii oraz z fascynującego, wielokulturowego dziedzictwa kulinarnego.
To region pełen atrakcji turystycznych, pośród których znajdziemy m.in. Europejski Szlak Zamków i Pałaców, sieć podziemnych tras turystycznych, parki narodowe, rezerwaty przyrody, skalne labirynty, zabytki architektury sakralnej, urbanistycznej i przemysłowej. Znajdziemy tu również największą w Polsce liczbę uzdrowisk, doskonale przygotowane trasy narciarskie i rowerowe. A gdzie możemy odpocząć? W gospodarstwach agroturystycznych, hotelach oraz w apartamentach Sun Seasons 24. Szczególnie dynamicznie rozwijające swoją bazę w Karpaczu, Szklarskiej Porębie i Świeradowie-Zdroju.
Zapraszam Państwa do odkrywania,
nie tylko skarbów kultury i przyrody Dolnego Śląska, ale także do poznania niepowtarzalnych smaków tego pięknego obszaru Polski. Doskonale ułatwi to Państwu szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska, na którym znajdują się nie tylko ciekawe restauracje, ale również miejsca, w których można zaopatrzyć się w regionalne przysmaki. Będą Państwo mogli spojrzeć na atrakcje turystyczne regionu oczami smakosza i odnaleźć tu ulubione – lub poznać całkiem nowe – smaki i smaczki. Zapewniam, że są wyjątkowe!
Zdaniem szefów kuchni i restauratorów, kompletne, idealnie skomponowane danie jest formą sztuki, angażującą wszystkie zmysły. Dlatego tworząc swoje specjały, umiejętnie eksponują i podkreślają naturalne walory – smaku i konsystencji – produktów regionalnych oraz trafnie je zestawiają. Dania te najczęściej mają współczesne formy i aranżacje, chociaż niektórzy mistrzowie kuchni tworzą potrawy na wskroś tradycyjne. Wielu z nich inspiracji poszukuje w wielokulturowości Dolnego Śląska i jego stolicy. Wybór mają ogromny, bo Dolny Śląsk zawsze był – i jest dzisiaj – miejscem spotkania różnych kultur kulinarnych. Inni szefowie kuchni inspiracji poszukują w kuchni myśliwskiej lub kuchni dworskiej. Rośnie także liczba szefów kuchni, którzy przetwarzają wspaniałe, naturalne, pochodzące z regionu produkty i komponują z nich specjały według autorskich receptur. Chętnie korzystają przy tym z nowoczesnych technik gotowania i najnowszych trendów w gastronomii.
Takich dań mogą Państwo skosztować w restauracjach znajdujących się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska. Nie ma on charakteru liniowo wyznaczonej drogi, lecz jest to zbiór rozrzuconych w regionie punktów, które mogą Państwo – podczas swojego wypoczynku na Dolnym Śląsku – w dowolny sposób wybierać i łączyć, układać programy wycieczek.
W najbliższym odcinku zaproszę Państwa do poznania smaków Dolnego Śląska sprzed stu i więcej lat. Podpowiem, które restauracje warto odwiedzić, by skosztować specjałów kreowanych przez szefów kuchni zafascynowanych historią.