Wielkanoc za progiem

Wielkanoc to najbardziej radosne ze świąt. Nie tylko dlatego, że to koniec Wielkiego Postu. I że rozpoczęła się wiosna. Cudowna jest już sama atmosfera przygotowań do Wielkanocy – przecież to najważniejsza w roku uczta!

Stoły obfitości

Wielu z nas opanowała już przedświąteczna gorączka. Przed nami dużo pracy, ale i smakowite nagrody. Stół wielkanocny zgodnie z tradycją jest stołem obfitości. Żur z białą kiełbasą, pisanki, baranki z masła lub upieczone z ciasta chlebowego, a także swojskie wędliny, pasztety w najrozmaitszych kształtach, faszerowane kaczki, smażenica, baby wielkanocne, chałki i inne ciasta drożdżowe, rozmaite mazurki, to tylko część wielkanocnych specjałów.

Stół obfitości zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Stół obfitości. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Pieczywo zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Pieczywo. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji

We Wrocławiu i na całym Dolnym Śląsku odbywają się wydarzenia kulinarne, podczas których prezentowane są potrawy wielkanocne, będące odzwierciedleniem wielokulturowości tego regionu. Warto połączyć odpoczynek na Dolnym Śląsku i pobyt w komfortowych apartamentach http://sunseasons24.pl/   z poszukiwaniami kulinarnych inspiracji. Podczas wielu imprez kulinarnych znajdą Państwo zarówno potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, jak i dania w modnym stylu, prostsze w wykonaniu, ale nawiązujące do tradycji.

Wielkanocny baranek zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Wielkanocny baranek. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Mazurek zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Mazurek. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Gdzie warto się wybrać?

  • 6 kwietnia warto wybrać się do Polanicy-Zdroju na XXII Spotkania Tradycji Wielkanocnych Ziemi Kłodzkiej. Impreza odbędzie się w Teatrze Zdrojowym, a rozpocznie się o godzinie 10.
  • Prezentacje Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek we Wrocławiu. Impreza odbędzie się 6 kwietnia w godzinach 11.00-16.00 w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu.
  • Jarmark Wielkanocny w Gminie Radków. Impreza odbędzie się 7 kwietnia, w godzinach 12.00-17.00, w hali sportowej przy ulicy Sikorskiego 34 B. Hasło przewodnie XIII Jarmarku Wielkanocnego brzmi „Ćwikła, chrzan, majonez… święta ze smakiem”.
  • Kiermasz Wielkanocny w Dobroszycach. Odbędzie się 7 kwietnia, w godzinach 14.00-20.00 w Gminnym Centrum Kultury w Dobroszycach.
  • Polsko-Czeskie Stoły Wielkanocne w Stroniu Śląskim. Impreza odbędzie się 7 kwietnia w Centrum Edukacji, Turystyki i Kultury w Stroniu Śląskim. Spotkanie przedświąteczne z tradycjami świątecznymi na pograniczu rozpocznie się o godzinie 13.00.
  • Wystawa Stołów Wielkanocnych w Bożkowie. Impreza odbędzie się 7 kwietnia w hali sportowej, rozpocznie się o godzinie 15.00.
  • 7 kwietnia na zamku Grodziec odbędzie się Święto kwitnącej przylaszczki i zawilca. Rozpocznie się o godzinie 13.00.
  • 12 kwietnia w Gminnym Centrum Kultury w Pielgrzymce odbędzie się Jarmark Wielkanocny. Początek imprezy godzina 12.00.
  • 13 kwietnia XI Obornicka Wystawa Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych. Wydarzenie będzie miało miejsce w Obornickim Domu Kultury, a rozpocznie się o godzinie 14.00.
  • 13 kwietnia w godzinach 11-16 w Domu Kultury w Bolkowie odbędzie się Kiermasz Wielkanocny.
  • 14 kwietnia w hali sportowej OSiR w Strzegomiu odbędzie się Jarmark Wielkanocny. Rozpocznie się o godzinie 13.00.
  • 14 kwietnia w Paszowicach odbędzie się Kaczawski Jarmark Wielkanocny. Rozpocznie się o godzinie 11.00.
Wielkanocne baby zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Wielkanocne baby. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Pascha zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Pascha. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Ćwikła zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Ćwikła. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Radosnych Świąt Wielkanocnych!

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać