W świątecznym klimacie

Święta są dzisiaj jednym z nielicznych momentów w naszym życiu kulinarnym, kiedy na stołach pojawiają się potrawy, które dostaliśmy w spadku od naszych przodków, regionu, zwyczaju – i kiedy tę tradycję twórczo przekształcamy. W całym kraju odbywają się jarmarki bożonarodzeniowe, prezentacje stołów wigilijnych i inne wydarzenia kulturalne, podczas których można poczuć świąteczną atmosferę. Nie inaczej jest na Dolnym Śląsku.

Wrocławski Jarmark Bożonarodzeniowy
Jarmark Bożonarodzeniowy, Rynek we Wrocławiu. Zdjęcie Wiesław Jurewicz

Jarmark Bożonarodzeniowy, Rynek we Wrocławiu. Zdjęcie Wiesław Jurewicz

Na turystów odpoczywających na Dolnym Śląsku i na zakwaterowanie wybrali ofertę apartamentów Sun Seasons 24 czeka moc świątecznych niespodzianek i atrakcji. Z pewnością oczaruje Państwa Wrocławski Jarmark Bożonarodzeniowy, nawiązujący do najpiękniejszych jarmarków Europy, a zwłaszcza jarmarków niemieckich, których tradycja ma już blisko 750 lat. Dzisiaj jest to jeden z najpiękniejszych jarmarków świątecznych w kraju.

Dużą atrakcją jarmarku jest trzypoziomowy bajkowy domek z tarasem widokowym i wieżyczką z podświetlanym zegarem. W domku mogą Państwo ogrzać się w blasku kominka i miło spędzić czas. Koniecznie trzeba też zobaczyć Galerię Mikołaja. W ramach Jarmarku Bożonarodzeniowego w Movie Gate – Galerii Sztuki Filmowej odbywają się interaktywne „Pokazy Pomocników Szalonego Mikołaja”.

Z kolei na Szlaku Magii można cieszyć się bajecznymi smakami. To nie tylko aromatyczny grzaniec i słodkie pierniki, ale również inne bożonarodzeniowe przysmaki z Dolnego Śląska i innych regionów Polski, a także specjały z różnych stron świata. Jakie? Alzackie podpłomyki flammkuchen, francuskie salami, hiszpańskie churros, indyjskie samosy, węgierskie kołacze – również w wersji na słono, podlaskie wędliny, dolnośląskie miody, turecka baklava, portugalskie desery, a także piernikowe „wrocławskie kamieniczki”, które znajdą Państwo w stylowym drewnianym Młynie. W tym roku „wrocławskie pierniczki – kamieniczki” obchodzą już czwarte urodziny.

Zespół ludowy Katarzynki. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Zespół ludowy Katarzynki. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Nie zabraknie przysmaków, mogących pochwalić się certyfikatami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska, m.in. serów farmerskich i wędlin, a także miodów z dolnośląskich pasiek i pięknie lukrowanych pierników. Swoje towary oferują także rękodzielnicy. Dużym zainteresowaniem mieszkańców Wrocławia oraz turystów cieszą się zwłaszcza ozdoby świąteczne – stroiki, bombki, aniołki, a także serwety i obrusy ozdobione motywami bożonarodzeniowymi. Świąteczny jarmark na wrocławskim Rynku potrwa w tym roku długo, bo aż do 31 grudnia.

Jarmarki dolnośląskie
Jarmark bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej. Zdjęcie Wiesław Jurewicz

Jarmark bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej. Zdjęcie Wiesław Jurewicz

Na Dolnym Śląsku tradycja jarmarków bożonarodzeniowych jest bardzo bogata. Odbywają się one niemal w każdym mieście, a także w wielu innych miejscowościach regionu. To tylko kilka przykładów: Jarmark Bożonarodzeniowy w Obornikach Śląskich (8 grudnia), Kiermasz Bożonarodzeniowy w Miękini (8 grudnia), Dobroszycki Jarmark Bożonarodzeniowy (8-9 grudnia), Jarmark Bożonarodzeniowy w gminie Radków (9 grudnia), Polsko-Czeskie Stoły Bożonarodzeniowe w Stroniu Śląskim (9 grudnia), Jarmark Bożonarodzeniowy w Jeleniej Górze (15-16 grudnia), Jarmark Bożonarodzeniowy w Zamku Grodziec (16 grudnia) lub Jarmark Bożonarodzeniowy w Lubaniu (21 grudnia).

Wydarzenia są doskonałą okazją do poznania różnorodnych smaków Dolnego Śląska związanych z Bożym Narodzeniem. Każda z imprez jest odzwierciedleniem lokalnych tradycji świątecznych. Jarmarki i prezentacje stołów świątecznych uświetniają koncerty kolęd i pastorałek. Warto wziąć udział w tych wydarzeniach. Będą Państwo mogli poczuć magię zbliżających się wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam Państwa również do wypróbowania poniższego przepisu.

Karp szary w sosie. Zdjęcie Wiesław Jurewicz

Karp szary w sosie. Zdjęcie Wiesław Jurewicz

Radosnych świąt Bożego Narodzenia!

Restauracja Książęca w Książu
Świąteczny karp w szarym sosie
szef kuchni Grzegorz Duda

składniki na 4 porcje:

  • 1 kg fileta z karpia milickiego
  • pęczek włoszczyzny
  • 150 ml wytrawnego wina
  • 50 g płatków migdałów
  • 50 g rodzynek
  • przyprawy
    • 50 g cukru
    • 2 listki laurowe
    • ziele angielskie
    • pieprz
    • sól
  • dodatkowo: kluski gotowane na parze

sposób przygotowania:

Przygotować wywar warzywny: włoszczyznę obrać i zalać 1 litrem wody. Dodać przyprawy i gotować około 8 minut na wolnym ogniu.
Przygotować rybę: filet z karpia delikatnie umieścić w wywarze warzywnym. Gotować 8 minut.
Przygotować sos: w rondelku skarmelizować cukier i wlać przecedzony wywar warzywny. Wlać wino, dodać migdały oraz rodzynki. Sos zredukować, a następnie dołożyć masło.
Karpia podawać z dodatkiem sosu.

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać