Turystyka kulinarna

Wielu z nas łączy pasja do podróżowania i dobrego jedzenia. Uwielbiamy kolekcjonować to, co uważamy za ważne, czyli niezapomniane wspomnienia i smaki z miejsc, w których mieliśmy przyjemność przebywać. W naszym „przewodniku” będziemy Państwu podpowiadać, jak połączyć odpoczynek w polskich kurortach nad morzem i w górach z turystyką kulinarną.

Coraz częściej ważną częścią podróżowania staje się turystyka kulinarna wychodząca naprzeciw oczekiwaniom osób, które trasy swoich wojaży ustalają pod kątem poznawania regionalnych i lokalnych potraw i produktów kulinarnych. Z badań wynika, że ponad 70 procent turystów jest skłonnych do nadłożenia drogi w swych podróżach, by zahaczyć o ciekawe i warte poznania miejsca szczycące się dobrą kuchnią lub dobrymi, produkowanymi z lokalnych składników komponentami. Jeszcze więcej ankietowanych – 75 procent – w planowaniu swoich wojaży bierze pod uwagę smaczne jedzenie, a 60 procent przyznaje, że jednym z celów wyjazdów jest próbowanie regionalnej kuchni.

Nasz „przewodnik” skierowany jest do turystów-smakoszy, osób nie tylko poszukujących wyjątkowych doznań smakowych, lecz także pragnących poszerzyć swoją wiedzę o kulinariach regionu lub miejsca, w którym odpoczywają.

Turystyka kulinarna jest częścią szeroko rozumianej turystyki kulturowej, jest to od dawna rozbudowana i odrębna gałąź gastronomii. Jak się Państwo domyślacie, to jedna z najprzyjemniejszych form turystyki. Z miłą chęcią będziemy się z Państwem dzielić informacjami dotyczącymi historii kulinariów, a także wiedzą na temat produktów i potraw regionalnych, lokali gastronomicznych i szlaków kulinarnych.

Historia kulinariów
Produkty Regionalne Będkowice sesja zdjęciowa

Produkty Regionalne Będkowice

Potrawy i produkty regionalne, które wyrosły z dawnych tradycji są dzisiaj niezwykle atrakcyjnymi produktami turystyki kulinarnej. Warto poznać rodowody przysmaków liczące niejednokrotnie nawet kilkaset lat…

Produkty regionalne i lokalne
Produkty Regionalne sesja zdjęciowa

Produkty Regionalne

 

Są wizytówkami poszczególnych regionów i miejscowości. Dzięki nim będą Państwo mogli poznać atrakcje kulinarne miejsc, w których wypoczywacie. Z myślą o tych spośród Państwa, którzy smaki wyjątkowych produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych chcieliby zabrać do swoich domów, będziemy prezentować miejsca, gdzie te przysmaki są wytwarzane i gdzie można je kupić.

Zdrowa i smaczna żywność, to ta tradycyjna, lokalna, nisko przetworzona; oferowana przez małe i średnie gospodarstwa i drobnych przetwórców. To dzięki nim wciąż jeszcze możemy cieszyć się wspaniałym jedzeniem. Nad polskim morzem i w górach jest wiele ciekawych miejsc i ludzi, którzy z pasją od lat wytwarzają swoje produkty. Warto sprawdzić, co smacznego oferują lokalni producenci żywności.

Restauracje
fotografia Wiesław Jurewicz

Turystyka kulinarna wprowadzenie

Coraz więcej szefów kuchni czerpie garściami z regionalnych lub lokalnych tradycji kulinarnych, co znajduje odzwierciedlenie w menu restauracji. Dzięki temu podczas odpoczynku nad polskim morzem lub w górach będą Państwo mogli odkryć prawdziwy lokalny smak, zakorzeniony w jego historii i wyjątkowych produktach oraz oddać się wspaniałym kulinarnym doznaniom.

Szlaki kulinarne
fotografia Wiesław Jurewicz

Turystyka kulinarna wprowadzenie

 

Doskonale ułatwiają wędrówki kulinarne, którymi mogą podążać polscy i zagraniczni turyści- smakosze. Niezależnie od charakteru, szlaki kulinarne umożliwią Państwu przede wszystkim cieszenie się smakiem regionalnych specjałów oraz uczestniczenie w wydarzeniach organizowanych na tych szlakach.

Wydarzenia kulinarne

Są wspaniałą okazją do spróbowania lokalnych i regionalnych przysmaków. Dla turystów możliwość uczestniczenia w wydarzeniach kulinarnych jest niezapomnianym przeżyciem, tym bardziej że takim imprezom towarzyszą występy zespołów muzycznych oraz inne atrakcje przygotowane przez organizatorów.

Zapraszam Państwa do odkrywania nie tylko skarbów kultury i przyrody, ale także do poznawania autentycznych i wyjątkowych smaków związanych z polskim morzem, górami i jeziorami. Jednocześnie zachęcam wszystkich miłośników dobrej kuchni do dzielenia się na naszym forum informacjami i opiniami dotyczącymi bazy gastronomicznej w kurortach, a także wiedzą na temat wydarzeń kulinarnych oraz funkcjonowania szlaków kulinarnych.

Barbara Jakimowicz-Klein

zdjęcia Wiesław Jurewicz polandtravel.info/blog/

potrawy regionalne logo

 

polska akademia sztuki kulinarnej logo

 

Kuchnia Wrocławia Spotkania Smakoszy logo

 

Smaki Dolnego Ślaska logo

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać