Smaki wprost z Dworzyska

Mieszkańcy Dolnego Śląska, a w szczególności Szczawna Zdroju, Wałbrzycha i okolic mają prawdziwe szczęście, mogąc cieszyć się bliskością magicznego lokalu, jakim jest znajdująca się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska restauracja Babinicz, wchodząca w skład kompleksu Dworzysko. Zachęcam Państwa do poznania tego miejsca. Z pewnością będziecie tu wracać. Dlaczego?

Finezja-Pasja-Dbałość o detale

Jeśli z nas emanuje radość przebywania w tym miejscu, tworzenia go każdego dnia dla konkretnego gościa, dbania o niego, powstaje atmosfera, która – w co wierzę – pozwala poczuć się u nas wyjątkowo. Zarówno to miejsce, jak i nasi goście, na to zasługują – mówi Ryszard Tomaszewski, właściciel Dworzyska. To przesłanie buduje magię całego kompleksu oraz sprawia, że restauracja Babinicz wita swoich gości finezją, pasją, dbałością o każdy detal, najwyższą jakością i serdecznością.

To wszystko sprawia, że restauracja znajdująca się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska odnosi kolejne sukcesy. To tylko część laurów: lokal nagrodzony jest tzw. polskim kulinarnym Oskarem, czyli nagrodą Hermesa 2016; wyróżniony jest jedną czapką w prestiżowym Żółtym Przewodniku Galut&Millau na rok 2016 oraz certyfikatem Slow Road Mazda.

Szczawno Zdrój, gdzie znajduje się kompleks Dworzysko, jest miasteczkiem wrośniętym w Wałbrzych. Mogą tu Państwo przyjechać podczas pobytu na Dolnym Śląsku i odpoczynku w apartamentach Sun Seasons 24.

Comber z sarny z karmelizowanymi warzywami i musem cytrynowym zdjęcie Wiesław Jurewicz blog SunSeasons24

Comber z sarny z karmelizowanymi warzywami i musem cytrynowym, zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Menu na bazie regionalnych produktów

Wróćmy do kulinariów. Co znajdziemy w menu? – Bazujemy na naturalnych składnikach, tak dalece, jak tylko się da – mówi szef kuchni, specjalista w dziedzinie nowoczesnej kuchni, Wojciech Harapkiewicz. – Menu układamy tak, by docenić świeże, sezonowe składniki. Jesteśmy restauracją mocno promującą regionalne produkty i smaki. Są blisko – na wyciągnięcie ręki. Świeżutkie. Po prostu nasze – dodaje p. Wojciech. Z tych składników komponowane są dania, które zawsze niosą element zaskoczenia.

Wszystkie dania – zdrowe, tworzone z najwyższej jakości produktów regionalnych, a także wyhodowanych we własnym ogrodzie – powstają na oczach gości. Ucztę mogą Państwo rozpocząć Dworzyskowymi miniprzystawkami. Z pewnością pobudzą apetyt… Jaką zupę wybrać? To może być na przykład żur na gęsinie. Amatorzy dań z dziczyzny z pewnością skuszą się na roladę z dzika z boczkiem wędzonym, gąszczem z czerwonej kapusty i purée ziemniaczanym. Z myślą o osobach, które na co dzień stosują dietę wegetariańską lub wegańską, ale także o tych, którzy poszukują nowych smaków i kulinarnych doznań w restauracji Babinicz serwowane są niezwykle apetyczne dania. Często się zmieniają, dzięki czemu co tydzień można spróbować czegoś innego.

Tatar z jelenia z zapiekanym serem zdjęcie Wiesław Jurewicz blog SunSeasons24

Tatar z jelenia z zapiekanym serem, zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Z własnej spiżarni

Znajdą tu Państwo również regionalne alkohole. Słodka Daisy, Sztygarówka i Muflonówka Sudecka są nietuzinkowe, a ich receptury związane są z lokalną tradycją. Domowy klimat tworzą przetwory z Dworzyskowej Spiżarni. Wszystkie przysmaki wytwarzane są na miejscu – w kuchni i wędzarni – według sprawdzonych receptur, tradycyjnie i w niewielkich ilościach. Są tu także przetwory z warzyw i owoców: wyśmienite dżemy i marmolady, powidła, marynaty z różnych warzyw, sole smakowe, octy, oleje, przyprawy do zup z lubczyku i innych ziół. Prawdziwymi hitami są nalewki: sosnowa, z bzu, z rokitnika lub z czeremchy. Spiżarnia oferuje również wyjątkowe w smaku wędliny i pasztety z dziczyzny (dzika, jelenia, sarny i daniela) oraz mięso z dziczyzny i jagnięciny z Mokrzeszowa. Z wybranych wiktuałów można przygotować kosz prezentowy.

Restauracja Babinicz przetwory z Dworzyskowej spiżarni zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Restauracja Babinicz przetwory z Dworzyskowej spiżarni, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Kawiarnia Księżnej Pani

Perełką Dworzyska jest Szwajcarka. Powstała 150 lat temu na życzenie Idy von Hochberg. Dzisiaj kawiarnia o tej nazwie jest ważną częścią Dworu Idy i całego Dworzyska, w skład którego wchodzi również stadnina koni – oferta dla wszystkich, którzy lubią konie i aktywny wypoczynek w siodle. Dworzysko jest przykładem nowoczesnego podejścia do szeroko rozumianej turystyki.

W pobliżu Dworzyska, tuż za północną stroną Wałbrzycha, znajduje się wyjątkowej urody zabytek, który trzeba koniecznie zwiedzić, podróżując po Dolnym Śląsku i odpoczywając w apartamentach Sun Seasons 24. Tak tak, chodzi tu oczywiście o zamek Książ. Ale o zamku, o niezwykłej wystawie fotografii oraz o smakach kuchni Hochbergów napiszę w kolejnym odcinku.

 

Tatar z jelenia z zapiekanym serem. Restauracja Babinicz w kompleksie Dworzysko poleca szef kuchni Wojciech Harapkiewicz:

Składniki na 1 porcję:

tatar: 120 g jelenia sudeckiego, sól, pieprz, 40 ml oleju słonecznikowego

zapiekany ser: Kąsek Sudecki – tradycyjny camembert w kształcie serca z Wańczykówki, kawałek zielonej części pora, masło

dodatkowo: majonez chrzanowy z zieloną pietruszką, jarzębina w cukrze, krwawnik, galaretka z kwiatu bzu i Cydru Trzebnickiego, puder z młodego jęczmienia, borowiki marynowane, ziemia jadalna

sposób przygotowania:

Przygotować tatara z jelenia sudeckiego: mięso drobno posiekać razem z solą, pieprzem i olejem słonecznikowym. Na tatarze ułożyć galaretkę z Cydru Trzebnickiego. Udekorować zielem krwawnika.

Przygotować ser: Kąsek Sudecki przekroić w poprzek, a następnie zapiekać 4 minuty w piecu nagrzanym do temperatury 180⁰C. Ser udekorować podsmażonymi paseczkami zielonej części pora.

Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać