Smaki galicyjskie

Jeśli chcą Państwo wyruszyć w podróż po smakach Galicji, to koniecznie wybierzcie się do Miasteczka Galicyjskiego w Nowym Sączu. W ryneczku znajdą Państwo bez trudu karczmę, w której niegdyś skupiało się życie mieszkańców Orawki, serwującą regionalne jadło.

Wiosenna zupa z bobu zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Wiosenna zupa z bobu. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Cesarsko-Królewska Gospoda Galicyjska jest repliką XIX-wiecznej karczmy żydowskiej. Każdy, kto przekroczy jej progi poczuje wyjątkową atmosferę i będzie mógł cieszyć się smakiem kuchni beskidzkiej. Warto to miejsce odwiedzić podczas pobytu w apartamentach Sun Seasons 24.

Miasteczko Galicyjskie

To rekonstrukcja zabudowy małomiasteczkowej na obszarze Sądecczyzny. Doskonale przybliża klimat małych miasteczek dawnej prowincji monarchii austro-węgierskiej z przełomu XIX i XX wieku. Punktem centralnym jest ratusz, na parterze którego znajdą Państwo kawiarnię. Najdalej na zachód wysuniętym budynkiem jest dwór szlachecki z Łososiny Górnej.

W zrekonstruowanej w Miasteczku nie mogło zabraknąć remizy strażackiej, gdzie gromadzone jest rozmaite wyposażenie: wozy, hełmy, bosaki, węże gaśnicze i sikawki. Z kolei w domach przy rynku urządzono m.in. sklepik z pamiątkami i antykwariat, pracownię rzemieślnika wyrabiającego drewniane ozdoby i zabawki, aptekę w stylu retro, pracownię żydowskiego krawca, cukiernię i pocztę.  Jest też sklepik kolonialny, przyciągający zapachem cynamonu i kawy, a w zakładzie fryzjerskim można zobaczyć, jak pracował dawny golibroda.

W kawiarni ratuszowej w miasteczku galicyjskim zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

W kawiarni ratuszowej w miasteczku galicyjskim. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

W Cesarsko-Królewskiej Gospodzie Galicyjskiej zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

W Cesarsko-Królewskiej Gospodzie Galicyjskiej. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Muzeum skansenowskie

Zachęcam Państwa także do zwiedzenia największego muzeum skansenowskiego w Małopolsce, znajdującego się w bezpośrednim sąsiedztwie Miasteczka Galicyjskiego. Znajduje się tam blisko 90 translokowanych budynków. Są to nie tylko drewniane chałupy typowe dla lokalnych grup etnograficznych – Lachów, Pogórzan i Górali Sądeckich oraz grup etnicznych: Łemków, Niemców i Cyganów – ale również świątynie: kościół rzymskokatolicki, cerkiew greckokatolicka i kościół protestancki. W jednym z sektorów odtworzono zabudowę kolonistów niemieckich z Gołkowic Dolnych, a na skraju lasu małe osiedle cygańskie.

Ryneczek w Miasteczku Galicyjskim zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Ryneczek w Miasteczku Galicyjskim. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Repliki domów galicyjskich zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Repliki domów galicyjskich. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Cesarsko-Królewska Gospoda Galicyjska

Zmęczeni zwiedzaniem skansenu i Miasteczka Galicyjskiego z pewnością chętnie odwiedzą Państwo karczmę. Na stołach gospody znajdą Państwo specjały kuchni regionalnej. Do wyboru jest królewski bulion, barszcz czerwony, żur lub barszcz biały, no i oczywiście klasyka, czyli kwaśnica beskidzka na żeberku wędzonym. Na drugie danie można wybrać coś na bardzo duży apetyt, czyli udziec pasterski. Jest to pieczona jagnięcina z ziołami lub danie chłopskie – żebro marynowane z kaszą wiejską i kapustą. Na nieco mniejszy apetyt – polecam kaczkę w piernikowym sosie lub placki po gazdowsku z gulaszem.

Sektor kolonistów niemieckich zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Sektor kolonistów niemieckich. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Mapa muzeum skansenowskiego w Nowym Sączu zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Mapa muzeum skansenowskiego w Nowym Sączu. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

W karcie jest też oczywiście bigos galicyjski, różnego rodzaju palaczinty oraz specjał uwielbiany przez cesarza Franciszka Józefa – stek z wołowiny. Warto skusić się także na deser. Słodkie wypieki są przepyszne!

Replika ratusza w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Replika ratusza w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać