Restauracja Bukowa w Polanicy-Zdrój

Kulinarni entuzjaści i smakosze poszukują dziś wyjątkowych smaków, rozkoszując się lokalnymi daniami i produktami wysokiej jakości. Ich oczekiwania spełnia restauracja Bukowa w Polanicy Zdroju.

W rytmie slow food

Restauracja Bukowa znajduje się w samym sercu Polanicy Zdroju, tuż obok Parku Zdrojowego, kolorowej fontanny i pijalni wód mineralnych. W eleganckim lokalu wyraźnie hołduje się idei Slow Food, a to sprawia, że powolne celebrowanie jedzenia sprzyja naszemu dobremu samopoczuciu, relaksowi oraz odprężeniu. Zachęcam Państwa do odwiedzenia tego przystanku na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska. Doskonałą okazją do tego może być pobyt w apartamentach Sun Seasons 24 w Polanicy Zdroju

Panorama Polanicy. Zdjęcie Sara. Blog SunSeasons24

Panorama Polanicy. Zdjęcie Sara.

Restauracja Bukowa

Charakteryzuje się dopracowanym w każdym calu autorskim menu. Wszystkie potrawy przygotowuje się na miejscu z naturalnych składników przy użyciu najnowszych technik gotowania, a to pozwala wydobyć pełnię ich smaku. Krzysztof Mielcarek, szef kuchni z ogromnym doświadczeniem, dba o to, by dania w karcie menu miały charakter regionalny i sezonowy.

Wszystkie potrawy są najwyższej jakości. W Bukowej znajdą Państwo także wyroby tworzone własnym sumptem. Są to na przykład wędzone w bukowym drewnie pstrągi z lokalnych łowisk, różnego rodzaju wędzone wędliny, mięsa pieczone i domowe pasztety, a także chleby pieczone na zakwasie i słodkie wypieki. Do tego wiele gatunków serów, no i oczywiście świeże owoce i warzywa.

Chłodnik Litewski. Zdjęcie Barbara Jakimiwicz-Klein. Blog SunSeasons24

Chłodnik Litewski. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Dania dolnośląskie

Restauracja należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, a to zobowiązuje. Wyraźnie dolnośląski charakter mają na przykład takie potrawy, jak wątróbka na jabłkach glazurowanych miodem gryczanym z sosem z aronii oraz pierogi z pstrągiem kłodzkim i serem ślubowskim. Z kolei ukłonem w stronę kuchni kresowej jest chłodnik litewski.

Wątróbka na jabłkach glazurowanych miodem gryczanym. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein. Blog SunSeasons24

Wątróbka na jabłkach glazurowanych miodem gryczanym. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Warto wiedzieć, że owoce aronii  oraz wyborne soki i syropy, znakomite nalewki i konfitury, niezwykłą herbatę i wyjątkowe słodycze sporządzane z tych owoców, można nabyć w gospodarstwie ekologicznym EKO-AR Anny i Mirosława Lechów z Jarkowa koło Lewina Kłodzkiego. Produkty z Jarkowa wielokrotnie były doceniane w prestiżowych konkursach, np. nalewka z aronii zdobyła „Perłę” za najlepszy produkt w kategorii nalewek w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Warto zaopatrzyć się w te przysmaki, a także w inne produkty regionalne z ziemi kłodzkiej.

A po powrocie do domu możemy spróbować zrobić pierogi zgodnie z recepturą szefa kuchni Krzysztofa Mielcarka. Oto ona:

Pierogi z pstrągiem kłodzkim i serem ślubowskim składniki na 4 porcje:

ciasto: 10 dag młodego szpinaku, 400 ml mleka,  80 dag mąki pszennej, oliwa

nadzienie: 1 kg pstrągów z lokalnego łowiska, 60 dag twarogu sudeckiego, 10 dag masła klarowanego, 20 dag cebuli

sos: 20 dag cebuli, 10 dag masła klarowanego, 100 ml białego wina, ser ślubowski z bazylią, 50 dag słodkiej śmietany

przyprawy: sól, pieprz

Przygotować ciasto: szpinak opłukać, osuszyć i zmiksować blenderem z mlekiem. Przecedzić przez sito. Z powstałego płynu, mąki pszennej i oliwy zagnieść ciasto.

Przygotować nadzienie: pstrągi filetować, pokroić w paski, podsmażyć na maśle klarowanym. Dołożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ostudzić, dodać twaróg sudecki i przyprawić do smaku, a następnie zmielić.

Przygotować pierogi: ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kawałki, nakładać farsz i zlepiać brzegi ciasta. Pierogi gotować w osolonym wrzątku.

Przygotować sos: cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na klarowanym maśle. Podlać białym winem, śmietaną, wkruszyć ser ślubowski. Sos przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.

Pierogi z pstrągiem Kłodzkim i serem ślubowskim. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein. Blog SunSeasons24

Pierogi z pstrągiem Kłodzkim i serem ślubowskim. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać