Pałac Kamieniec. Szlak kulinarny: “Smaki Dolnego Śląska”.

Starannie odrestaurowany zabytkowy pałac z pięknymi wnętrzami i historycznym ogrodem krajobrazowym jest połączeniem pałacowej atmosfery z urokiem kultywowanej od pokoleń tradycji rolnej. To również urok okolicy – wytwornych rezydencji Hrabstwa Kłodzkiego, parków, uzdrowisk, szlaków turystyki górskiej, rowerowej i pieszej. Gdzie znajduje się Pałac Kamieniec?

Kamieniec to niewielka wieś w Kotlinie Kłodzkiej. Na jej skraju znajduje się XVIII-wieczny pałac. Gdy w 1881 roku majątek kupił baron Artur von Seherr-Thoss, miał z zachwytem zawołać do swojej żony: „Klarciu, tu jest pięknie! Zostajemy”. Tak oto okazała posiadłość stała się dumną siedzibą arystokratycznego rodu na kolejne lata.
Warto odwiedzić Kamieniec na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska (zobacz samą mapę Smaków Dolnego Śląska) –   podczas pobytu na Dolnym Śląsku zapraszam do apartamentów Sun Seasons 24. Czy to na trasie do Polanicy Zdrój, czy dalej na Śląsk do Wisły i Ustronia.Dla zmierzających w kierunku zachodnim polecam uwadze Karpacz, Szklarską Porębę i Świeradów Zdrój.

Pięknie odrestaurowany Pałac Kamieniec zdjęcie z serwisu palackamieniec.pl

Pięknie odrestaurowany Pałac Kamieniec. Zdjęcie z serwisu palackamieniec.pl

Wnętrza Pałacu Kamieniec zdjęcie Barbara Jakimowicz Klein blog SunSeasons24

Wnętrza Pałacu Kamieniec. Zdjęcie Barbara Jakimowicz Klein.

Jadalnia w Pałacu Kamieniec zdjęcie Barbara Jakimowicz Klein blog SunSeasons24

Jadalnia w Pałacu Kamieniec. Zdjęcie Barbara Jakimowicz Klein .

Ogród krajobrazowy

Odtworzony został z wielką pieczołowitością na podstawie archiwalnych zdjęć. Nawiązuje do XIX-wiecznych kanonów sztuki ogrodowej – wtapia się w krajobraz, łączy z dziką przyrodą, tworząc jeden z piękniejszych widoków w Kotlinie Kłodzkiej. Wszystko otacza natura. Wokół są lasy pełne dzikich zwierząt – saren, lisów, bażantów – i pola uprawne równie piękne zimą, co latem.

Z kolei w miejscu dawnego sadu i warzywniaka stworzony został ogród uprawny. Rosną tam zioła, warzywa, owoce, wykorzystywane w kuchni pałacowej.

Przysmaki z kuchni pałacowej

Kuchnia w Pałacu Kamieniec jest połączeniem regionalnej kuchni Kotliny Kłodzkiej z kreatywnością szefowej kuchni. Wioletta Sobieraj inspiracji poszukuje w przepisach dawnego Hrabstwa Kłodzkiego, zebranych w książce „Das Grafschaft Glatzer Kochbuch”, jednak większość potraw podawana jest w nowatorskiej odsłonie.

W sezonie wiosenno-letnim wykorzystywane są wyhodowane w warzywniaku i sadzie warzywa i owoce, z których w pałacowej kuchni przygotowuje się zupy, kremy, przetwory, konfitury, powidła i cudownie rozgrzewające nalewki. To nawiązanie do historii tego miejsca, do czasów, kiedy był tu folwark i liczne uprawy oraz hodowle. Nadmiar zebranych plonów poddawany jest procesowi kiszenia i fermentacji. Kiszonki i pikle są specjalnością szefowej kuchni.

Pieczeń z jelenia z kluskami śląskimi zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Pieczeń z jelenia z kluskami śląskimi. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Tatar z wołowiny sudeckiej z lokalnymi dodatkami zdjęcie Barbara Jakimowicz Klein blog SunSeasons24

Tatar z wołowiny sudeckiej z lokalnymi dodatkami. Zdjęcie Barbara Jakimowicz Klein.

Przepyszne desery… zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Przepyszne desery… Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Regionalne i lokalne komponenty

Dania komponowane są z lokalnych i regionalnych produktów, np. wołowiny sudeckiej, kozich serów, orkiszu z Międzylesia, miodów sudeckich, pstrągów kłodzkich.

Na śniadania serwowana jest świeża jajecznica, omlety, tarty, chrupiące bułeczki z przepysznymi konfiturami. Bułeczki i chleby, np. pszenno-orkiszowy lub pszenno-żytni z pestkami dyni są wypiekane własnym sumptem. Własnym sumptem robione są także konfitury i powidła owocowe, np. wyśmienite śliwkowo-czekoladowe.

Na obiady i kolacje podawane jest menu dnia z zupą i dwoma wykwintnymi daniami do wyboru.

W kawiarni czekają na nas ciasta i desery własnego wyrobu, np. przepyszny sernik z białą czekoladą na czekoladowym spodzie z dodatkiem solonego karmelu (rewelacja!) lub tort bezowy z serkiem mascarpone (specjał w Pałacu Łomnica), a także świeże lemoniady, aromatyczne herbaty i aromatyczna kawa.

Kiszonki – specjalność szefowej kuchni Wioletty Sobieraj zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Kiszonki – specjalność szefowej kuchni Wioletty Sobieraj. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Robione własnym sumptem nalewki zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Robione własnym sumptem nalewki. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Wszystkie smaki są często pakowane gościom w kosze piknikowe, podawane w trakcie romantycznych kolacji lub przy grillu w ogrodzie, a w sklepiku można kupić m.in. aromatyczne pałacowe pierniki z drewnianej formy.

Grillowany ser dolnośląski z chrupiącymi dodatkami zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Grillowany ser dolnośląski z chrupiącymi dodatkami. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Bezy – słodka specjalność w Pałacu Kamieńca zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Bezy – słodka specjalność w Pałacu Kamieńca. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać