Pałac i Folwark Łomnica

Wszystkim Państwu, którzy w ramach poszerzenia horyzontów lub z ciekawości świata wybiegają myślami aby zanurzyć się w magiczny świat z minionych epok przedstawiam Pałac i Folwark Łomnica. To wyjątkowe miejsce jest jednym wielkim Muzeum Dolnośląskiego Dworu. Miłośników sztuki z pewnością zachwyci bogactwo historii i zabytków, a smakoszy bogactwo smaków pogranicza polsko-niemiecko-czeskiego.

Pałac Łomnica

Reprezentacyjna posiadłość – w skład której wchodzą barokowy pałac z 1720 roku, sto lat młodszy Mały Pałac oraz folwark – od 1835 roku do końca II wojny światowej należała do rodziny von Küster. Obiekt położony u stóp Karkonoszy, w sercu Kotliny Jeleniogórskiej znajduje się na Europejskim Szlaku Zamków i Pałaców.

Duży i Mały Pałac. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Duży i Mały Pałac. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Ulrich von Küster, wnuk ostatniego właściciela, przyjechał wraz z żoną do Łomnicy na początku lat 90. ubiegłego wieku. Odbudowa zdegradowanego majątku nie była łatwym zadaniem. Dzisiaj pałace świecą pełnym blaskiem, romantyczny park krajobrazowy zachwyca gości, a historyczny folwark tętni życiem.

Park Krajobrazowy otaczający pałace. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Park Krajobrazowy otaczający pałace. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

W Łomnicy można wspaniale spędzić cały dzień – tak wiele jest do odkrycia i delektowania się wspaniałymi smakami.

Muzeum Dolnośląskiego Dworu

W ramach niezwykłego muzeum mogą Państwo zwiedzić historyczne wnętrza Dużego Pałacu, odrestaurowaną piwnicę, w której pod wspaniałymi sklepieniami mieści się kuchnia średniowieczna, a także zrobić zakupy w sklepie pałacowym, pełnym eleganckich przedmiotów, tradycyjnie związanych z Dolnym Śląskiem. Wszystkie przedmioty mogą być oryginalną pamiątką z wizyty w Dolinie Pałaców, bądź prezentem dla Państwa bliskich. Miłośnicy pięknych wyrobów kryształowych mogą zaopatrzyć się w wykonane według historycznych wzorów kielichy, karafki lub wazy prosto z lokalnej huty szkła.

Średniowieczna kuchnia w piwnicy pałacu. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Średniowieczna kuchnia w piwnicy pałacu. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Park krajobrazowy

Park krajobrazowy w stylu angielskim rozciąga się wzdłuż rzeki Bóbr. Otacza oba pałace i jest przykładem romantycznego założenia parkowego w Dolinie Pałaców i Ogrodów. Niezależnie od pory roku spacer po parku pozwali Państwu świetnie zrelaksować się i uporządkować myśli.

Pałac Łomnica wiosną. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Pałac Łomnica wiosną. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Park krajobrazowy wzdłuż Bobru. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Park krajobrazowy wzdłuż Bobru. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Muzealny folwark

Folwark połączony jest z tradycyjnym ogrodem kuchennym, typowym elementem majątków ziemskich. W sezonie letnim można tu zapoznać się z dawnym sposobem zagospodarowania ogrodów warzywnych i odkryć wiele historycznych gatunków warzyw oraz liczne zioła.

Z kolei w sklepie folwarcznym prezentowane jest całe bogactwo produktów regionalnego rzemiosła – ceramika, drewniane ręcznie malowane i zdobione zabawki, wiklinowe kosze, artykuły kuchenne i dekoracje dla domu i ogrodu oraz wiele innych.

Sklep lniarski. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Sklep lniarski. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

W folwarcznym sklepiku – niezależnie od pory roku – mogą Państwo kupić pachnący, świeży chleb wprost z folwarcznej piekarni oraz pyszne dolnośląskie produkty, np. przetwory owocowe i warzywne, miody lub cieszące się zasłużoną renomą sery łomnickie. Warto też wstąpić do Starej Stajni, czyli restauracji oferującej smaczną, a przy tym niedrogą tradycyjną kuchnię polską z elementami kuchni czeskiej i niemieckiej.

Studnia w piwnicy pałacu. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Studnia w piwnicy pałacu. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Restauracja Pałacowa

W Małym Pałacu znajdą Państwo restaurację, w której panuje romantyczna atmosfera wiejskiej, śląskiej posiadłości arystokratycznej. Historyczne sale na pierwszym piętrze świadczą o wysokim poziomie artystycznym, który na przełomie XVIII i XIX wieku charakteryzował życie na dworach w Kotlinie Jeleniogórskiej. Oryginalnie zachowany budynek wyposażony jest w wiele zabytkowych mebli, portrety, grafiki i inne przedmioty z epoki.

Grillowane comberki jagnięce z pieczonymi warzywami i karmelizowaną czerwoną cebulą. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Grillowane comberki jagnięce z pieczonymi warzywami i karmelizowaną czerwoną cebulą. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

W gościnnych pomieszczeniach restauracji i na słonecznych tarasach z widokiem na Śnieżkę mogą Państwo skusić się na specjały dworskiej kuchni. Dania komponowane są z lokalnych produktów oraz warzyw z pałacowego ogrodu kuchennego. Doskonałymi przykładami są sałata z wędzonym pstrągiem, marynowanym w koprze ogórkiem, jajkiem i dresingiem z koziego twarogu oraz grillowane comberki jagnięce z pieczonymi warzywami i karmelizowaną czerwoną cebulą. Restauracja znajduje się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska.

Wydarzenia kulturalno-kulinarne

Właściciele posiadłości są pasjonatami lokalnej historii i kultury. W łomnickim majątku stale coś się dzieje: festyny, dożynki, jarmarki regionalne, kiermasze adwentowe i wielkanocne oraz Mała Wielkanoc, podczas której prezentowane są przysmaki z całego Dolnego Śląska. Ważnym wydarzeniem w życiu regionu jest coroczne święto lnu, poświęcone tradycji śląskiego lnu. Podczas festynu len prezentowany jest w wielu odsłonach, m.in. jako bogata oferta olejów, chałw lnianych i smacznych wypieków z dodatkiem ziaren lnu. Dużym zainteresowaniem gości cieszy się także święto pierników.  Jest to najsłodszy z łomnickich eventów, pachnący miodem, cynamonem i czekoladą.

Pałac i Folwark Łomnica, z resztą jak i cała okolica zachęca do spędzenia dłuższej chwili na zwiedzanie i przyjemności kulinarne. Pomyślicie Państwo aby zostać w okolicy na dłużej. Tym, którzy mają niewielką odległość zazdroszczę. A dla części osób, które nie lubią się śpieszyć ani spędzać dnia w podróży polecam odpoczynek w Apartamentach Sun Seasons 24 w Karkonoszach i dłuższy dzień na wszystkie przyjemności okolicy.

Golonka z kapustą. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Golonka z kapustą. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

 

Sałata z wędzonym pstrągiem, marynowanym w koprze ogórkiem, jajkiem i dresingiem z koziego twarogu autorka dania Dorota Kamińska

składniki na 1 porcję:

pstrąg wędzony ze smażalni ryb „Wieloryb” w Mysłakowicach, 1 jajko od łomnickich kur, sól, cytryna

warzywa z pałacowego ogrodu kuchennego: liście sałat, ogórki, koper, czosnek, kwiaty ogórecznika

dresing kozi: 50 g twarogu koziego z Koziej Łąki, jogurt naturalny kozi z Koziej Łąki, sól, pieprz, cytryna, ewentualnie woda niegazowana

dresing ziołowy: olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda niegazowana, ocet jabłkowy, musztarda francuska, świeże i suszone zioła
z pałacowego ogrodu kuchennego, czosnek niedźwiedzi z pałacowego ogrodu kuchennego, sól, pieprz, cukier

sposób przygotowania:

Przygotować rybę: pstrąga obrać ze skóry i ości, pokroić w drobne kawałki.

Przygotować warzywa: sałatę umyć w zimnej wodzie. Ogórki pokroić i zamarynować w soli, posiekanym koprze, zgniecionym ząbku czosnku i soku z cytryny.

Przygotować dresing kozi: twaróg zmiksować blenderem z jogurtem naturalnym, solą i sokiem z cytryny. W razie konieczności rozcieńczyć niegazowaną wodą. Jajko gotować około 3,5 minuty. Następnie obrać i podzielić na kawałeczki.
Przygotować dresing ziołowy: olej, wodę, musztardę, czosnek oraz zioła zmiksować blenderem.

Ułożyć własną kompozycję z sałaty, ryby i kawałków jajka. Sałatę polać dresingiem ziołowym, pstrąga dresingiem kozim.

Sałata z wędzonym pstrągiem, marynowanym w koprze ogórkiem, jajkiem i dresingiem z koziego twarogu. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Sałata z wędzonym pstrągiem, marynowanym w koprze ogórkiem, jajkiem i dresingiem z koziego twarogu. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.



Może Ci się też spodobać