Kopalnia Złota w Złotym Stoku

Kopalnia Złota w Złotym Stoku to niewątpliwie jedna z najczęściej odwiedzanych atrakcji turystycznych Dolnego Śląska. Między tajemniczymi wyrobiskami dawnych szybów i sztolni skryta jest Karczma Stara Kuźnia – obowiązkowy przystanek na kulinarnej mapie regionu.

Zwiedzanie Kopalni Złota

W ramach Podziemnej Trasy Turystycznej mogą Państwo zwiedzić m.in. Sztolnię Gertrudy (część muzealna), Chodnik Śmierci oraz jedyny w Polsce podziemny wodospad w Sztolni Czarnej. Na zakończenie wyjadą Państwo na powierzchnię Podziemnym Pomarańczowym Tramwajem. Oczywiście przez cały czas towarzyszyć będzie Państwu przewodnik.

Korytarz w Kopalni Złota w Złotym Stoku. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Korytarz w Kopalni Złota w Złotym Stoku. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Złoty Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej przyznany właścicielce Kopalni Złota w Złotym Stoku – Elżbiecie Szumskiej zasługuje na wzmiankę. Zachęcam Państwa do odkrycia tego miejsca podczas odpoczynku w apartamentach Sun Seasons 24 w Kotlinie Kłodzkiej. Sugerowana kolejność obecnego wpisu jest taka aby od zmysłów wzroku po przez węchu przejść do smaku, w taki sposób zakończymy w Karczmie Stara Kuźnia… ale to za chwilę.

Sztolnia Gertrudy

Do zwiedzania udostępniony jest 500-metrowy odcinek sztolni, gdzie mogą Państwo zobaczyć m.in. bogatą ekspozycję map i planów kopalni z okresu od XVIII do XX wieku – w tym tajemniczą mapę Sztolni Czarnej, a także znajdujące się w gablotach dawne narzędzia górnicze i hutnicze, minerały  oraz wystawę lamp górniczych.

Jeśli lubią Państwo mocne wrażenia, to dodatkową atrakcją może być spływ na odcinku około 200 metrów 15-osobową łódką Titanic.

Skarbiec

Do zwiedzania udostępniony jest skarbiec, gdzie można zobaczyć 1066 „złotych” sztabek odpowiadających 16 tonom złota uzyskanym w ciągu całego czasu pracy kopalni, tj. przez około 1000 lat.

Sztolnia Czarna Górna

Wejście do tej pięknej sztolni znajduje się w górnej części Złotego Jaru, u podnóża wielkiego kamieniołomu, w Górze Sołtysiej. Jej największą atrakcją jest jedyny w Polsce podziemny wodospad. Głęboko pod ziemią, w małej komorze, z wysokości ośmiu metrów, woda z hukiem spada tuż przed odwiedzającymi to miejsce turystami.

Możliwe jest przejście na poziom niższy, pod wodospadem, czyli tzw. tajemnicze chodniki Sztolni Czarnej z poziomu dziewiątego. Z tego poziomu wyjeżdża się na zewnątrz Podziemnym Pomarańczowym Tramwajem. Trasa liczy około 300-metrów.

Sztolnia Książęca

Poza trasą turystyczną istnieje również możliwość indywidualnej penetracji niektórych miejsc w zabytkowej kopalni. Niewątpliwą atrakcją jest Sztolnia Książęca, którą kuto w litej skale przez około 100 lat. Wysokość sztolni sięga miejscami 3 metrów, podczas gdy wejście do niej jest wyjątkowo niskie.

Źródełko miłości

Po wyjściu ze sztolni zwróćcie Państwo uwagę na znajdującą się naprzeciwko, ukrytą za strumykiem, sztolnie Błotną. Wypływa z niej woda, która tworzy przy wylocie niewielką studzienkę. Legenda głosi, że jest to źródełko miłości. Każdy, kto napije się z niej wody i jednocześnie pomyśli o osobie, którą kocha, zostanie z tą osobą już na wieki… Zbliżają się walentynki, warto zatem odwiedzić to wyjątkowe miejsce!

Karczma Stara Kuźnia

Znajdą ją Państwo na podwórku kopalnianym. Niewątpliwą zaletą tej znajdującej się na Szlaku Kulinarnym Smaki Dolnego Śląska restauracji jest to, że jest ona oddalona od zgiełku wielkich miast i uciążliwego ruchu na szosach. Zobacz mapę: Szlak Kulinarny Smaki Dolnego Śląska.

Do dyspozycji Gości są dwie sale: kominkowa i restauracyjna. Przytulne wnętrza, przyjemne ciepło kominka i domowy klimat zachęcają do biesiadowania, a grono stałych bywalców karczmy ciągle rośnie. Warto do nich dołączyć!

Wnętrze Karczmy Stara Kuźnia. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Wnętrze Karczmy Stara Kuźnia. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Szef kuchni Janusz Bukała poleca biesiadnikom dania kuchni staropolskiej, ale w karczmie serwowane są też dania wegetariańskie, wegańskie oraz bezglutenowe. Dania w karcie zmieniają się zgodnie z porami roku, mają charakter sezonowy. Większość komponentów wykorzystywanych do przygotowania potraw pochodzi z Dolnego Śląska – od zaprzyjaźnionych producentów oraz rolników.

Mistrz Smaku Janusz Bukała. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons24

Mistrz Smaku Janusz Bukała. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Specjalnością lokalu jest potrawa Bonanza, czyli Gorączka Grillowanego Złota (polędwiczka, schab, filet drobiowy na zielonej sałacie z dipem kaparowym). Warto skusić się także na żeberka glazurowane miodem, podawane z ziemniakami i zasmażaną kapustą oraz na naleśniki gryczane z powidłami.

Naleśniki gryczane z czekoladą i bitą śmietaną. Zdjęcie Wiesław Jurewicz. Blog SunSeasons

Naleśniki gryczane z czekoladą i bitą śmietaną. Zdjęcie Wiesław Jurewicz.

Chłodnik z zielonych ogórków. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein. Blog SunSeasons24

Chłodnik z zielonych ogórków. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Żeberka glazurowane miodem, podane z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein. Blog SunSeasons24

Żeberka glazurowane miodem, podane z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Polecam Państwu także pyszną kawę posypaną 24-karatowym złotem, Dawka złota jest niewielka, ale wprost uzależnia od miejsca, ciekawych ludzi i przygody. Przekonajcie się Państwo sami!

Kawa posypana złotem. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein. Blog SunSeasons24

Kawa posypana złotem. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.



Może Ci się też spodobać