Kaszubska kuchnia w Jastrzębiej Górze

Znamy smak śledzi po kaszubsku oraz niezwykły aromat słodkich truskawek uprawianych na Kaszubach. Ale czy wiedzą Państwa, że kaszubska kuchnia to także inne przysmaki? Kaczka pomorska, kaszubska gęś lub pulki ze śledziem… Kaszubskie smaki charakteryzują bogactwo darów lasu, płodów rolnych i ryb.

Kaszubska kuchnia była dawniej uboga, a dziś jest pełna smaków i aromatów. Na mapie kulinarnej znajdą Państwo wiele restauracji oferujących dania kaszubskie w nieco unowocześnionej formie. Pośród nich jest restauracja U Rybaka w Jastrzębiej Górze.

Restauracja u Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie z profilu restauracji na FB. Blog SunSeasons24

Restauracja u Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie z profilu restauracji na Facebook.

Jastrzębia Góra

Miejscowość jest doskonałą bazą wypadową do wycieczki kulinarnej w stronę kaszubskich smaków, odpoczynek z noclegiem mogą Państwo rozważyć w komfortowych apartamentach Sun Seasons 24 we Władysławowie. Dziś zachęcam Państwa do wypadu do Jastrzębiej Góry, najdalej na północ wysuniętej miejscowości w Polsce. Jastrzębia Góra jest położona niedaleko Karwii, o której również mogą Państwo znaleźć informacje na naszym blogu. Na stromym klifowym brzegu Bałtyku, na wysokości 33 m n.p.m., to wyjątkowe położenie sprawiło, że o samej miejscowości słyszało wiele osób, ale nie wszyscy wiedzą, że w Jastrzębiej Górze można znaleźć lokal oferujący pyszne dania, m.in. kaszubskiej kuchni.

Sałatka z peklowanym Łososiem, w restauracji U Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein. Blog SunSeasns24

Sałatka z peklowanym Łososiem, w restauracji U Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Tagiatelle ze szpinakiem i gorgonzolą, w restauracji U Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.. Blog SunSeasons24

Tagiatelle ze szpinakiem i gorgonzolą, w restauracji U Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Łosoś z grilla, restauracja U Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein. Blog SunSeasons24

Łosoś z grilla, restauracja U Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Restauracja U Rybaka

W ofercie tego lokalu są nie tylko smakowite ryby, ale również dania mięsne, pierogi, zupy… Właściciele starają się, aby Goście mieli duży wybór smacznych potraw kaszubskich, a także dań spoza regionu. Specjałem jest turbot. Wiele innych restauracji również posiada tę rybę w swojej karcie menu, ale tak dobrze przygotowanego turbota jak „U Rybaka” nie podaje nikt. To jak go odpowiednio przyrządzić i przede wszystkim czym go przyprawić, pozostaje tajemnicą szefa kuchni. Porcje ryb są dość spore, zwłaszcza danie z turbotem w roli głównej. Jedną porcję można zamówić na dwie osoby.

Dorsz z masłem koperkowym, restauracja U Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein. Blog SunSeasons24

Dorsz z masłem koperkowym, restauracja U Rybaka, Jastrzębia Góra. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Goście wracają do tej restauracji nie tylko ze względu na smak ryb, ale też doceniają dodatki, jak np. masełko czosnkowe. Chętnie zamawiają także zupę rybną. Właściciele posiadają hodowlę pstrągów niedaleko Wejherowa, stąd widok świeżych ryb w tym lokalu nikogo nie dziwi.

Logo restauracji U Rybaka. Blog SunSeasons24

Regionalizm w każdym calu

Wystrój lokalu wskazuje na regionalizm. Goście są zachwyceni kaszubskim klimatem. Oglądają, komentują, robią zdjęcia… Ciekawostką jest to, że w karcie menu widnieją również kaszubskie nazwy potraw, a ich tłumaczenie bywa świetną zabawą.

Tablica z Kaszubskimi nutami w zasobach Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie. Blog SunSeasons24

Tablica z Kaszubskimi nutami w zasobach Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej w Wejherowie.



Może Ci się też spodobać