Karnawałowo w roku 2019

Co prawda, Sylwestra mamy już za sobą, ale pamiętajmy, że przed nami czas karnawału. W tym roku będzie on wyjątkowo długi, bo blisko 60 dni

Sylwestrowe wspomnienie

Wróćmy jednak jeszcze na chwilę do Sylwestrowego wieczoru. Zawsze ma on w sobie coś uroczystego i tajemniczego. Nadchodzi bowiem chwila, w której rok stary znika i ukazuje się nowy. Jaki on będzie? Życzę Państwu, aby 2019 był lepszy, przyniósł miłość i zdrowie, powodzenie i pieniądze. Szczęśliwego Nowego Roku!

Słodkie finger food, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Słodkie finger food, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Ciasteczka, musy i inne słodkości, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Ciasteczka, musy i inne słodkości, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Praliny i inne czekoladowe delicje, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Praliny i inne czekoladowe delicje, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Czas karnawału

Dni karnawału to czas zabawy i radości. Odsuwamy od siebie troski i złe wspomnienia. Spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi na domówkach, randkach i wielkich balach.
Jak najlepiej spędzić karnawałowe wieczory? Oczywiście, że przy dobrym jedzeniu! Smakujemy tradycyjne faworki, pachnące różą pączki, poncz… Podczas pobytu w apartamentach w Karpaczu , Szklarskiej Porębie , Świeradowie czy też w Polanicy warto odwiedzić lokale znajdujące się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska . Szefowie kuchni tych restauracji proponują spędzić karnawałowe wieczory przy autorskich zestawach specjałów.
Miłośnicy zabaw karnawałowych mogą wybrać się do jednego z pałaców lub zamków znajdujących się na szlaku kulinarnym. Zawsze było i z pewnością teraz też będzie szampańsko, przepysznie, tanecznie i atrakcyjnie!

Sałatki z owocami morza, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Sałatki z owocami morza, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Koktajlowe przekąski z ricottą, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Koktajlowe przekąski z ricottą, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Delikatne terriny, galaretki i musy, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Delikatne terriny, galaretki i musy, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Na Dolnym Śląsku tradycyjnym napojem sylwestrowym i karnawałowym był poncz. Oto przepis:

Poncz

składniki dla 8 osób:

  • 1 butelka czerwonego wina półsłodkiego lub słodkiego
  • 2 saszetki dobrej herbaty na 1 szklankę wody
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • kilka plasterków suszonych jabłek
  • 1 szklanka mrożonych truskawek lub z zaprawy kompotowej
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3 łyżki cukru na 3 łyżki wody
  • szczypta przyprawy piernikowej

sposób przygotowania:

Zaparzamy bardzo mocną herbatę i wlewamy do szerokiego, okrągłego naczynia ponczowego. Cytrusy sparzamy gorącą wodą i kroimy na cienkie plasterki. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. Na gorący syrop wrzucamy plastry owoców i chwilę gotujemy, tak by owoce się nie rozpadły.
Ciepły syrop z owocami przelewamy do herbaty, dolewamy wino, dodajemy cynamon, trochę przyprawy piernikowej i rozmrożone truskawki wraz z sokiem. Studzimy. To już. Samczego.
ps. jeżeli poncz jest dla nas zbyt esencjonalny dolewamy trochę wody gazowanej .

Paszteciki i terriny, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Paszteciki i terriny, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Finger food z rybami i owocami morza, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Finger food z rybami i owocami morza, zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein

Pozdrawiam Państwa i życzę nowych smaków w Nowym 2019 Roku!

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać