Karczma na Kocierzu

Beskid Mały jest popularny dopiero od kilkunastu lat. Bliskie sąsiedztwo Beskidu Śląskiego, Żywieckiego i Makowieckiego przysłaniało bowiem urok i specyficzny klimat tej części Beskidów. Tymczasem jest to obszar niezwykle atrakcyjny turystycznie. Nie brakuje tu dzikich obszarów, ukrytych przez naturę w gęstych lasach, a także niepowtarzalnych dolin oraz wielu malowniczych siodeł i przełęczy.

Jedną z ciekawszych form geologicznych są występujące tu jaskinie, np. Jaskinia Lodowa, grota Komonieckiego, Czarne Działy czy Smocza Jama, która – według źródeł historycznych – stanowiła prawdopodobnie rodzaj schronu dla zbójników, a tych w Beskidach nigdy nie brakowało.

Zarówno położenie geograficzne, jak i tradycja, decydują o wyjątkowości poszczególnych miejsc w Beskidzie Małym. Miejscem szczególnym jest masyw Kocierza. Spędzone tu chwile przyczyniają się do tego, że to miejsce urzeka, pozostaje nie tylko w pamięci, ale przede wszystkim w sercu…

Gdzie znajduje się Kocierz?

Kocierz, nazywany także Wielką Górą lub Szeroką Górą, to szczyt w głównym grzbiecie Beskidu Małego, w jego części zwanej Beskidem Andrychowskim lub Górami Zasolskimi. Wznoszący się na wysokości 884 m n.p.m. szczyt dominuje nad Doliną Kocierską, umiejscowiony jest na zachód od Przełęczy Kocierskiej i na północ od wsi Kocierz.

Na wysokości 718 m n.p.m. położona jest Przełęcz Kocierska. Jest ona miejscem zbiegu trzech grzbietów: Bukowskiego Gronia, Kocierza oraz dwuwierzchołkowego szczytu Potrójna (centrum narciarskie Czarny Groń).

Gościniec Kocierski

Wiedzie serpentynami przez Przełęcz Kocierską z Andrychowa w kierunku Żywca. To jedna z najbardziej malowniczych dróg w kraju. Wybudowany w XVIII stuleciu trakt wznosi się od 450 m n.p.m. (Targanice) do 718 m n.p.m. (Przełęcz Kocierska).

Dzisiaj Gościniec Kocierski  – jak przed stu i więcej laty  – znów tętni życiem, a działający od 2006 roku ośrodek Kocierz Hotel&SPA z Karczmą na Kocierzu jest największą atrakcją turystyczną w tej części Beskidu Małego.

Karczma z zewnątrz zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Karczma z zewnątrz. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Wnętrze "Karczmy na Kocierzu" zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Wnętrze “Karczmy na Kocierzu”. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Mały Szlak Beskidzki

Przez obszar malowniczej okolicy Kocierza i rezerwatu „Szeroka” przechodzi Mały Szlak Beskidzki. W tej części Beskidu Małego czerwono znakowana trasa szlaku prowadzi wzdłuż najciekawszych szczytów pasma przez Żar, Przełęcz Kocierską, Łamaną Skałę i Leskowiec.

 

Kuchnia beskidzka w Karczmie na Kocierzu

Nadwątlone górskimi wędrówkami siły wzmocnić można w Karczmie na Kocierzu. Wyjątkową atmosferę tworzy tu góralski klimat – ludowe rekwizyty, ogień skwierczący w palenisku, akompaniament kapel góralskich, a przede wszystkim niezwykle smakowita kuchnia beskidzka. Nic dziwnego, że to miejsce cieszy się uznaniem Gości, którzy bardzo chętnie tu wracają.

Utytułowany szef kuchni, Piotr Sabala, dba o to, by dania serwowane Gościom karczmy miały charakter regionalny. Wszystkie potrawy kucharze przygotowują z produktów pochodzących z regionu, a także produktów tradycyjnych i lokalnych. Dania mają charakter sezonowy, zmieniają się wraz z komponentami charakterystycznymi dla poszczególnych miesięcy.  Obecnie trwa Festiwal szparagów.

Szef kuchni Piotr Sabala po prawej zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Szef kuchni Piotr Sabala po prawej. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

W menu znajdą Państwo smakowite specjały, m.in. czarcie koryto dla 2-3 lub 4-5 osób. A w nim: pierogi z mięsem, pierogi ruskie, karczek z grilla, filet z kurczaka w boczku, kotlety mielone, kiełbasę z grilla, frytki oraz ziemniaki pieczone i kapustę zasmażaną.

Goście z wielkim apetytem pałaszują także placek ziemniaczany po zbójnicku z gulaszem i michy pierogów z okrasą. Oczywiście pierogi lepione są ręcznie i przygotowuje się je wyłącznie z naturalnych komponentów. Wyjątkowo pysznym dodatkiem do pierogów jest sos z grzybów zebranych w okolicznych lasach. Jak na góralską karczmę przystało w karcie dań nie może zabraknąć beskidzkiej kwaśnicy gotowanej na żeberkach. Znajdą tam Państwo także przepyszną zupę grzybową z kluskami kładzionymi. Na przystawkę warto skusić się na deskę serów z kocierskich przysmaków w własnej wędzarni i na ser górski grillowany z konfiturą borówkową. Na deser polecam nieziemsko pyszny sernik z tajemniczymi powidłami z kocierskiej spiżarni. Uff!

Tatar z pieczywem pieczonym na miejscu zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Tatar z pieczywem pieczonym na miejscu. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Miska pierogów z sosen grzybowym zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Miska pierogów z sosen grzybowym. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Pstrąg pieczony zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Pstrąg pieczony. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

I jeszcze jedna podpowiedź: w kocierskiej spiżarni można zaopatrzyć się nie tylko w wędzonki i słoiczki z rozmaitymi przetworami, ale również w wykwintne nalewki.

Produkty ze spiżarni na Kocierzu zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein blog SunSeasons24

Produkty ze spiżarni na Kocierzu. Zdjęcie Barbara Jakimowicz-Klein.

Warto poznać to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie kraju! A przed nami długi weekend majowy, sporo z nas będzie chciało poświęcić czas na turystykę, ja polecam kulinarną. Kierunek “malownicze Beskidy” proponuję zakwaterować w Wiśle lub Ustroniu, łatwiej i bliżej będzie skierować swoje zmysły w stronę Smaków Dolnego Śląska.

Barbara Jakimowicz-Klein

Barbara Jakimowicz-Klein jest wrocławianką, archeolożką, badaczką tradycyjnych metod przygotowywania potraw, dziennikarką kulinarną i autorką wielu poradników i książek o szeroko rozumianej tematyce kulinarnej, m.in. publikacji o polskich kuchniach regionalnych: „Kuchnia śląska”, „Kuchnia góralska”, „Kuchnia wielkopolska”, „Kuchnia kresowa” czy „Kuchnia myśliwska”.
Od wielu lat jest zaangażowana we wspieranie kulinarnego dziedzictwa oraz promocję produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska. W swoich książkach przybliża czytelnikom historyczne, kulturowe i geograficzne aspekty kuchni dolnośląskiej i wrocławskiej. Jest współautorką publikacji „Mom ja skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” oraz autorką książek: „Kuchnia Wrocławia” (wspólnie z dr. Grzegorzem Sobelem); „Kuchnia Dolnego Śląska”; „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej”; „Dziedzictwo kulinarne pogranicza śląsko-łużyckiego”.
Jako członkini Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej zajmuje się promocją turystyki kulinarnej. Jest pełnomocniczką zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej w województwach dolnośląskim i lubuskim, Ambasadorką znaku Dolina Baryczy Poleca, członkinią Kapituły szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska oraz autorką tekstu publikacji promującej szlak „Smaki Dolnego Śląska”. Współpracuje z portalami: smakidolnegoslaska.pl; potrawy regionalne.pl; wrocławianin.info; polandtravel.info; blogiem sunseasons24.pl, prowadzi portal kuchniawroclawia.pl



Może Ci się też spodobać